HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > O općini
Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
 10.01.2012

Crkva Sv. Ivana Krstitelja

1786. godine Jesenje je postalo samostalna župa.Do tada je ovo područje bilo filijala župe Radoboj. Nije poznato tko je i kada podigao kapelu sv. Ivana Krstitelja, no ona je nekad stajala na mjestu današnje istoimene župne crkve. Kapelu su 1769. porušili zbog njezine trošnosti i počeli zidati novu. Međutim, gradnja kasnije nije nastavljena. Crkva sv. Ivana Krstitelja spominje se u 17. stoljeću kao drvena, a u 18. stoljeću kao zidana kapela župe Radoboj te opremljena skromnim inventarom.  Gradnja današnje crkve sv. Ivana Krstitelja u Gornjem Jesenju započela je  1847. g. na mjestu stare kapelice izgrađene sredinom 17. stoljeća.

 

 Car Franjo Josip dao je novčanu pomoć, na intervenciju prvog župnika Franje Videca, jer je bilo velikih financijskih problema oko izgradnje crkve. 4. listopada 1858. godine crkva je blagoslovljena i predana na upotrebu. Od tada pa do danas, vezano uz crkvu, uvijek se nešto gradilo, popravljalo kako bi se sačuvalo izgrađeno ili kako bi se nešto, zbog nagriženosti zubom vremena, u cijelosti izmijenilo. Župna crkva sv. Ivana Krstitelja pretrpjela je materijalnu i duhovnu štetu u vrijeme Prvog svjetskog rata. Za župu, posebno je važan datum 25. rujna 1935. godine kada je nadbiskup kardinal dr. Alojzije Stepinac u Jesenju dijelio sv. Potvrdu i obavio vizitaciju. 21. lipnja 1958. godine počela je proslava stogodišnjice crkve, sa duhovnom obnovom, a glavno misno slavlje održano je na Ivanje. Puno je toga učinjeno kroz pola stoljeća, u vremenu od kada je obilježena stota obljetnica župne crkve. 1983. godine su elektrificirana zvona. Crkva sv. Ivana Krstitelja, koja je danas nacionalni spomenik kulture, sagrađena je na brežuljku iznad naselja, a put do nje obilježen je postavljanjem nekoliko raspela.

UNUTRAŠNJOST CRKVE

Glavni oltar sv. Ivana Krstitelja datira u drugu polovicu 19 stoljeća. U toj baroknoj crkvi nalaze se još oltari sv. Valentina s kipovima sv. Petra i Pavla, oltar sv. Antuna Padovanskog, oltar Blažene Djevice Marije i oltar Božjega groba. Na mjestu sadašnjeg glavnog oltara stajao je stari koji je bio već posve truo. Izradio ga je Jakov Bizjak 1862. godine. Dobro je očuvana jedino slika koju je iste godine izradio slikar Hornst u Beču. Slika je premještena na novi oltar izrađen od tvrde gorske hrastovine 1912. godine. Propovjedaonica je izgrađena u 19. stoljeću, a na njenom vrhu nalazi se kip Boga Oca iz 18. stoljeća. Orgulje, tri ispovjedaonice, sakristijski ormar i klupe pripadaju u drugu polovicu 19. stoljeća. Na ulazu lijevo, u kapelici, nalazi se Isusov grob, a s desne strane su kružne stepenice. Pjevalište ograđeno zidanom ogradom na čijem je središnjem dijelu naslikan Kristov monogram i godine 1858. i 1958., nalazi se iznad ulaznog dijela. Prva godina odnosi se na posvećivanje crkve, a druga podsjeća na njezinu stogodišnjicu. Pod crkve popločen je kamenim rustikalnim pločama. Slike na glavnom i bočnim oltarima pripadaju likovnom vokabularu druge polovice 19. stoljeća.

OBNOVA CRKVE

Crkva sv. Ivana Krstitelja u Gornjem Jesenju pripada ranijem razdoblju historicizma u sakralnoj arhitekturi Hrvatskog zagorja. Sagrađena polovicom 19. stoljeća, skladan je primjer neostilske arhitekture s dominantnim elementima neoromanike. Donacijom sedmorice vjernika 2002. godine zamijenjeno je dotrajalo zvono. Kao zanimljivost navodi se da su 4 zvona na crkvenom zvoniku u prvom svjetskom ratu skinuta te upotrijebljena u vojne svrhe.

Crkva je iznutra obnovljena 1990. i 2008. godine, a izvana 2004. godine. Fasada je glatka, obojena bijelo, a ističu je jedini plastični elementi arhitekture, elegantne bifore obloga luka.

Župa Gornje Jesenje obuhvaća 6 naselja; Gornje Jesenje, Donje Jesenje, Bredo Jesenjsko, Cerje Jesenjsko, Lužani Zagorski i Koprivnica Zagorska te  pripada Varaždinskoj biskupiji.

Župom upravlja župnik vlć. Danijel Herceg.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 17.02.2014. u 02:30 sati | Prikazano 18348 puta
Vezani članci
Uređenje fasade na župnoj crkvi
Župa Gornje Jesenje dobila novog župnika
Održan Božićni koncert
U župi Gornje Jesenje održane misije i podijeljen sakrament sv. Krizme
U spomen na pokojnog župnika Ivicu Košutića
Predavanje u župnoj crkvi
Misa zahvalnica
Proslava blagdana Sv. Ivana Krstitelja
Dezinsekcija u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja
Najnovije
29.9.2022. | Br. prikaza: 48 FOTO: Mjesec rujan prožet brojnim aktivnostima članica i članova AKUDa "Žensko kazalište"

Mjesec rujan bio je aktivan za članove AKUD-a „Žensko kazalište“ Jesenje. Na početku mjeseca, točnije 2.rujna na Festivalu hrvatske pučke drame održanom u Murskom Središću nastupali su kao predstavnici Krapinsko-zagorske Županije sa predstavom, „Više sreće drugi put“.

20.9.2022. | Br. prikaza: 131 Ministarstvo poljoprivrede osiguralo kreditne linije za obrtna sredstva za poljoprivredne proizvođače -

 Pored bespovratnih potpora koje se pripremaju u skladu sa zaključcima Vlade RH, ovim Ministarstvo poljoprivrede predstavlja dostupne zajmove i jamstva za hrvatske poljoprivrednike s počekom do 1 godine, rokom plaćanja pet godina i uz kamatnu stopu od 0,5%, a u svrhu financiranja povećanih troškova energije, nabave repromaterijala, stočne hrane, osiguranja likvidnosti i kontinuiranog rada uslijed poremećaja kojima su poljoprivrednici i prerađivači izloženi.

27.8.2022. | Br. prikaza: 2957 FOTO: Biciklistička utrka Neandertalka 2022.

Obavještavamo mještane da će se u nedjelju 04.09.2022. godine održavati biciklistička utrka "Neandertalka 2022". Dio biciklističke rute prolazi  naseljima Gornje i Donje Jesenje pa pozivamo mještane da obrate pozornost na bicikliste i pripaze kako na bilo koji način ne bi ugrožvali njihovu sigurnost. Također  pozivamo zainteresirane  mještane ako su u mogućnosti da podrže natjecatelje i bodre ih uz stazu.

Ruta staze ucrtana je na slici, a cjelokupni plan utrke nalazi se u prilogu;

16.8.2022. | Br. prikaza: 149 DVD-u Gornje Jesenje dodijeljena bespovratna sredstva za nabavu nove vatrogasne opreme.

DVD Gornje Jesenje se prijavio na natječaj za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije, a koje se odnose na izvanrednu nabavu nove vatrogasne opreme zbog zamjene uništene, oštećene ili rashodovane opreme na intervencijama na područjima pogođenim katastrofalnim potresima iz 28. prosinca 2020. godine. Temeljem prijave DVD-u Gornje Jesenje odobrena su sredstva u iznosu od 140.466,25 kuna te je predsjednik  Karlo Habjanec potpisao Ugovor o dodjeli  bespovratnih sredstava za kupnju opreme.

16.8.2022. | Br. prikaza: 155 Dvadesetu godinu za redom u Kostanjku podignut klopotec

I u Jesenju odbrojavaju se dani do početka berbe, a kako bi se na simboličan način označio početak zriobe grožđa i kako bi se od ptica obranilo i očuvalo što više bobica koje će se kasnije pretvoriti u zlatne kapi, u subotu je jubilarni 20. put podignut klopotec.
Narednih će tjedana klopotec star punih 20 godina klopotati s brežuljka u Kostanjku, na kojem je klijet Ivana Šoštarića, domaćina ovogodišnje manifestacije koju je, već tradicionalno, organizirala Udruga vinogradara i podrumara „Sveti Martin“ iz Jesenja.

4.8.2022. | Br. prikaza: 9733 Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Dragi mještani,
dana 5. kolovoza obilježavamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti kao i Dan hrvatskih branitelja i prisjećamo se pobjede koja nam je donijela samostalnost i neovisnost.

Ovaj dan obilježavamo s velikom ponosom i na nama je da  nikada ne zaboravimo žrtvu naših  branitelja i damo svoj doprinos u stvaranju još bolje, perspektivnije, snažnije i prosperitetnije  domovine nam Hrvatske.

Čestitamo svim braniteljima njihov dan - Dan hrvatskih branitelja, a svim ostalim našim mještanima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

1.8.2022. | Br. prikaza: 482 Izvrstan rezultat Petra Malogorskog na ispitima državne mature

Za postignute izvrsne rezultate na državnoj maturi Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove je godine nagradilo maturante, polaznike državne mature novčanim iznosom od 2.500 kuna, te posebnim priznanjima. Jedan od nagrađenih je Petar Malogorski, učenik iz Jesenja, polaznik Srednje škole Krapina, strukovnog programa, zvanja tehničar za mehatroniku, koji je ušao u kategoriju nagrađenih riješivši ispit državne mature iz engleskog jezika sa 100% te uspješno položenim ostalim predmetima.

25.7.2022. | Br. prikaza: 322 Javni natječaj za prodaju nekretnine

1) PREDMET PRODAJE
Prodaje se nekretnina u vlasništvu Općine Jesenje, pod oznakom kat.čest. broj 4528/3 Gornje Jesenje, LIVADA površine 646 m2, k.o. 315168, Jesenje, upisana u z.k.ul. 2851.
Početna cijena nekretnine iznosi 12.516,00 kuna.

 

Najave
Natječaji
Najčitanije
Zadnja promjena
Izdvojeno
Trenutno nema najava događanja.
listopad 2022
poutsrčepesune
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456
Autobusni vozni red
Naselje polaska:

Naselje dolaska:

Primajte važne obavijesti, najave, natječaje i ponudu poslova Zavoda za zapošljavanje u općini Jesenje na Vašu email adresu.
Anketa
Ocjenite kvalitetu nove web stranice
  odlično
 vrlo dobro
 osrednje
 loše

       
Zadnje sjednice Općinskog vijeća
Radobojsko-jesejanski list - zadnji brojevi